23 mai 2012
Forţele Răului Absolut de Kelley Armstrong

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volime aparute la noi: 3
An aparitie: 
Editura: LEDA

 
Autoarea Kelley Armstrong s-a lansat cu o serie Adult, Women of the Otherworld, dar seria Forţele răului absolut (Darkest Powers) este un succes clar şi o serie extraordinară. Este una dintre acele serii care îi face pe cei ce cârcotesc împotriva literaturii clasificate Young Adult să-şi înghită cuvintele.
Creează o lume care coexistă în mod natural cu cea reală, ordinară. Nu este nimic forţat, nimic nelalocul lui. Pur şi simplu, aşa cum sunt unii talentaţi la desen, alţii la matematică aşa şi personajele seriei au propriile talente, doar că mai puţin obişnuite. Ei însă se confruntă cu aceleaşi probleme ca ceilalţi. Trebuie să se integreze în societate, la liceu, şi trebuie să se maturizeze. Aceasta presupune însă aflarea a ceea ce sunt (sau acomodarea cu ceea ce sunt) şi deprinderea controlării darurilor lor. Problemele apar atunci când intervin interese obscure care le pun însăşi viaţa în pericol.
Seria începe cu un prolog care foarte posibil va zburli simţurile cititorului transmiţându-i foarte clar tot ceea simte eroina principală – Chloe Saunders. Pentru că are nişte abilităţi mai neobişnuite ea trebuie să facă faţă unor provocări de care mulţi ar fugi cu siguranţă sau ... şi-ar pierde uzul raţiunii. Şi măcar dacă asta ar fi totul!
Personajul Chloe este plăcut, o adolescentă normală în ciuda a ceea ce poate face. Ea va face ceea ce consideră că trebuie să facă, ce i se pare corect să facă deşi îi va fi frică şi e departe de a-şi putea controla puterile – ceea ce nu e bine deloc.
Personajele secundare sunt plăcute şi reprezintă individualităţi şi personalităţi diferite. Unii par buni, alţii răi şi alţii pur şi simplu superficiali. Totuşi cititorul se va simţi legat de ele şi li se va alătura căutărilor lor. Este interesant modul în care autoarea prezintă relaţiile de familie. Fiecare personaj are propria istorie şi fiecare are parte de propria porţie de amar. Fiecare legătură, bunele intenţii sau adevăratele scopuri îşi lasă amprenta pe caracterele personajelor.
Nesiguranţa şi trăirile sufleteşti se dezvoltă împreună cu acţiunea. În Forţele răului absolut totul se îmbină în mod fericit: misterul, evoluţia personajelor, momentele de acţiune pură, dragostea. Partea amoroasă este prezentată într-o manieră deosebit de delicată şi realistă. Sunt tatonările şi căutările obişnuite adolescenţilor care îi vor lăsa pe tinerii cititori visători şi pe cei maturi (da, e o serie pe care o vor putea aprecia şi maturii) gândindu-se la experienţele lor.
Forţele răului absolut este plină de fiinţe şi puteri speciale, de trădare, încredere, probleme aparent fără soluţii şi idile. Surprizele nu vor întârzia să apară. 

De ce s-o votaţi? Pentru că Forţele răului absolut este o dovadă a talentului autoarei care reuşeşte să surprindă extraordinar şi cu o delicateţe deosebită toate trăirile adolescenţilor. Personajele sunt astfel construite încât o să le iubiţi şi o să cereţi (cu insistenţă) continuarea seriei.
(Bibliophile Mystery)

 ***

Cercul Secret de L. J. Smith
Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 3
An aparitie: 2011
Editura: LEDA


Cercul secret este una dintre pionierele seriilor apărute în România având în vedere că în străinătate a văzut lumina tiparului în 1992.
Dacă nu vă plac vampirii, îngerii căzuți sau alte ființe supranaturale sigur veți aprecia Cercul secret, ai căror eroi sunt nimic altceva decât vrăjitori. Oameni obişnuiți cu puteri neobişnuite.
Nu doar cei mai puternici au parte de neprevăzut şi nu doar cei mai puternici sunt puşi in situații incomode cărora trebuie să le facă față. Cassie este o fată absolut normală, iar faptul că descoperă ceea ce este nu o schimbă peste noapte. L.J. Smith are curajul de a crea o eroină a căror greşeli pot fi ale oricăruia. În plus, când iubeşti pe cine nu trebuie totul devine şi mai încurcat. Iar când doreşti să ascunzi ceea ce simți, chiar şi intențiile de admirat pot da naştere doar la mai multe şi mai mari complicații; cu atât mai mari cu cât modul în care sunt puse în aplicare nu este cel mai fericit ales. Şi asta sub presiunea de a fi parte din ultima generație de vrăjitori.
Personajele secundare sunt variate şi importante pentru evoluția lui Cassie. Concurența, divergențele dintre vrăjitoarele bune şi cele rele capătă noi lumini şi umbre (de exemplu Nick) fiind interesant şi modul în care fiecare îşi poate alege calea. Ele şi-au împlinit într-un fel propria evoluție şi oferă acum cadrul necesar dezvoltării eroinei principale prinsă în capcana propriilor sentimente. Sentimente generate de Adam, băiatul ce pare sortit nu doar alteia ci chiar aceleia care o protejează şi ajută pe Cassie. Între loialitate şi dragoste este greu de ales. Dragostea interzisă şi imposibilitatea unui sfârşit fericit vă va nelinişti, vă va face să vreti să parcurgeți cât mai repede paginile, mai ales că apare la orizont posibilitatea unei noi opțiuni şi nu se ştie ce (sau pe cine) va alege Cassie.
Dar lângă povestea de dragoste este inserată lupta dintre bine şi rău, dintre ceea ce trebuie şi ceea ce poate face un vrăjitor. Spirite malefice luptă pentru a se elibera şi pentru a dobândi puteri incomensurabile, puteri ce vor distruge chiar lumea. Un atu este faptul că autoarea nu se complică în ritualuri ciudate şi neobişnuite. Păstrează totul natural, aşa cum se pare că sunt vrăjile wicca, dând astfel seriei o notă clară de veridic.
L.J Smith reuşeşte să creeze un tot unitar armonios, inserând în ochiurile acțiunii drama dragostei interzise. Dar introduce şi anumite învățăminte, pe care nici nu le conştientizați, dar sunt acolo şi se vor strecura în mintea voastră. Micile trimiteri la istoria Salemului, modul în care „colegele” lui Cassie se comportă, ascund cu succes învățături cu privire la faptul că trebuie să fie respectată diversitatea umană, că indiferent de ce abilități, crezuri, religii are fiecare, el trebuie respectat şi tratat doar în funcție de ceea ce face şi nu de ceea ce este. 

De ce s-o votați? Pentru că seria prezintă personaje pe care le veți adora şi situații la care cu siguranță veți vrea să participați. Latura fantastică dă savoare şi creează operei un mediu plin de posibilități.
(Bibliophile Mystery)

Puteti vota pana pe 24 mai la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI.

*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania"

3 comentarii:

Iuliks spunea...

eu una am votat "Fortele Raului Absolut" pt ca am citit seria si mi-a placut extrem de mult(o ador pe Kelley Armstrong)

Madalina spunea...

Imi este foarte greu sa aleg pentru ca am citit ambele seri si mi-au plecut la nebunie . . .le ador :X :X :X Insa votez pentru Fortele raului absolut au fost mai captivante au avut mai multe probleme de infruntat si imi place foarte mult de Derek

Sweet Lemon spunea...

N-am citit decat 'Cercul secret', dar chiar planuiam sa imi cumpar si 'Fortele raului absolut'!
Votez cu ceea ce am citit, insa sunt sigura ca si cealalta este interesanta!

20.03.2015

 photo 10841943_635643223229072_2246429158120324496_o_zps77bbc1a6.jpg

Persoane interesate

Networked Blogs

Tie-In by Leda

 photo Divergent-2014_zpsb5a64148.jpg
Divergent
de Veronica Roth
 photo Orasul_oaselor_tie-in_bun_zpseb262828.jpg
Orasul Oaselor
de Cassandra Clare
 photo academia_vampirilor_zps265c04e2.jpg
Academia Vampirilor
de Richelle Mead

Grab my buttons


Like ?

Follow via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Hot this week


 photo rsz_coperta-e-uc899or-sc483-te-iubesc_zps40f986f9.jpg
Viitorul nostru
by Jay Asher

 photo rsz_cop-destine-la-limita1_1_zps31609ef1.jpg
Febra Neagra
by Karen Marie Moning

 photo rsz_annasisarutulfrantuzesc_zpsc7de0cc7.jpg
Creatura
by Nely Cab

 photo rsz_cop-probabilitatea-statistica_zps2fcb287d.jpg
Probabilitatea statistica

de a te indragosti la prima vedere


by Jennifer E.Smith

Sponsori

Ratings

Photobucket