30 iul. 2012
Acum urmeaza FINALA MICA, adica lupta pentru locurile 3 si 4, care se va desfasura intre Vampirii Sudului si Jocurile Foamei

Vampirii Sudului de Charlaine Harris

Numar volume: 12 (Serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 11
An aparitie: 2007
Editura: LEDA


Iniţial am crezut că va fi foarte uşor să prezint seria Vampirii Sudului. Adică cine n-a auzit de ea?? Dar nu este deloc aşa. Tocmai pentru că este atât de populară, o prezentare care să îi evidenţieze toate calităţile mi se pare aproape imposibilă.
Cu o oarecare stângăcie, iată că păşim şi în Bon Temps, Louisiana, în lumea creată de Charlaine Harris, în care vampirii nu mai sunt creaturi misterioase ale nopţii ci cetăţeni cu acte în regulă, plătitori de taxe... nocturni, ce-i drept. Şi pentru a se integra cât mai bine în rândul oamenilor, au inventat True Blood, o băutură sintetică înlocuitor de sânge uman. Dar ca şi în cazul oricăror cetăţeni obişnuiţi, avem de-a face cu diverse tipologii: unii sunt vecinii perfecţi, despre care apropiaţii nici nu ar fi crezut că sunt vampiri, alţii sunt la limita legii sau chiar o încalcă. Dar dacă vampirii nu creează probleme, sigur se vor găsi oameni care o vor face. Suntem în mijlocul Sudului şi obiceiul de a „vedea” diferenţele dintre noi nu s-a pierdut.
O cunoaştem pe Sookie Stackhouse - chelneriţa simpatică de la Merlottes – o fată tipic sudistă, o sweetheart, care are ceea ce ea numeşte o disabilitate: citeşte gândurile. Şi-a petrecut întreaga copilărie încercând să se ferească de gândurile altora şi tocmai de aceea nici nu a reuşit să îşi întemeieze o familie. E greu sa îţi alegi un soţ cand ştii exact ce gândeşte J. Dar îşi iubeste viaţa şi slujba şi totodată este fascinată de vampiri. Are ocazia să şi cunoască unul, în momentul în care vampirul numit Bill (!) păseşte în bar. Sookie descoperă cu fascinaţie că nu poate auzi şi gândurile vampirilor și tocmai de aceea se apropie din ce în ce mai mult de ei.
Din bunătate şi poate puţină naivitate, ea intră în jocul luptelor lor pentru putere, lucru ce îi schimbă total viaţa liniştită pe care o avea şi astfel îi va fi dezvăluită o lume pe care oamenii obişnuiţi nici nu şi-o pot imagina.
Deşi vampirii sunt singurele fiinţe supranaturale care au ieşit „la lumină”, ei nu sunt nici pe departe singurele creaturi din lume. Chiar lângă Bon Temps locuieşte o comunitate de vârcolaci, însuși Sam, patronul barului Merlottes este metamorf şi să nu uităm vrăjitoarele şi zânele. O întreagă pleiadă de personaje mitice a căror lumi se întrepătrund, se influenţează şi toate îşi lasă amprenta asupra vieţii lui Sookie.
Sookie este o protagonistă extraordinară. Simpatică, plină de vitalitate, excentrică şi cu o fire puternică, fără a fi încăpăţânată. Este cu siguranţă una dintre cele mai bune eroine din cărţile cu vampiri pe care le veţi întâlni.
Atitudinea ei se schimbă de-a lungul volumelor, căpătând o maturitate pe care în primele cărţi nu o veţi găsi. Veţi suferi alături de ea şi vă veţi bucura de micile ei plăceri.
Bill poate părea bărbatul perfect pentru Sookie, cel puţin până când aceasta află că....doar nu o să vă spun totul, nu?
Nu putem să îl uităm pe Eric Northman, preferatul multora dintre voi (şi al meu, recunosc!), care o place pe Sookie...în felul lui. Vampir de 2000 de ani şi prinţ viking pe deasupra, încrezut, autoritar şi elegant, Eric este omul care spune lucrurilor pe nume, fapt care îl face nesuferit în ochii personajelor, dar şi ai cititorilor. Cu toate astea el reuşeşte să ne demonstreze că aparenţele înşeală, fiind cel care mereu o apără din umbră sau făţiş pe Sookie şi cel care îşi riscă viaţa pentru ca ea să fie în siguranţă.
Avem parte de un trio amoros care, pe parcurs, îşi schimbă coordonatele şi totodată este condimentat de apariţia în peisaj a altor personaje masculine potente.
Personajele secundare, meteorice sau prezente mereu, sunt puternice, bine conturate și au un cuvânt greu de spus. Trăirile, loialitatea sau jocurile lor conduc acțiunea pe noi și noi planuri.
Vampirii sudului satisface atât cititorii pasionaţi de paranormal, romance şi dramă, cât şi pe cei care îşi doresc acţiune şi mister. Stilul este unul antrenant, care justifică pe deplin calitatea de bestseller a seriei.
Trebuie să votaţi Vampirii Sudului pentru că autoarea a creat un echilibru perfect între acţiune, mister, suspans şi paranormal romance, realizând o serie de succes mondial. Descrierea personajelor este atât de bine făcută, încât veţi avea impresia că îi cunoaşteţi personal. Deşi este o serie lungă, fiecare volum prezintă o situaţie nouă; nimic nu se repetă, noi aventuri, noi drame şi noi personaje sunt aduse în lumea ciudată şi atrăgătoare a supranaturalului.
(Bibliophile Mystery)

***


 Jocurile Foamei de Suzanne Collins

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 3
An aparitie: 2009
Editura: NEMIRA

 
Cu atâta publicitate în jurul acestei serii, este destul de greu sa i se facă o prezentare justă. A fost citită şi răscitită, iar taberele s-au format deja. Este o poveste comună, superficială zic cei cărora nu le-a plăcut şi o serie fenomenală zic cei care s-au declarat partizanii ei. Se poate considera aşadar că primul merit al seriei este faptul că a iscat discuţii. Astfel mulţi au citit-o, mulţi au dezbătut pe marginea ei şi aproape toţi au susţinut-o.
Unii au acuzat-o (sau doar au arătat cu degetul) că nu e după o idee originală. S-au vehiculat multe cărţi, povestiri şi filme cu subiecte asemănătoare. În aceste condiţii, seria are încă un merit: nu e o reproducere oarecare, ci o ridicare la un nivel superior sau o altă viziune asupra aceluiaşi obiectiv. Ca în căsătorie – toate încep cu aceleaşi tradiţii, după aproximativ acelaşi tipar, dar nu toate ajung să fie căsătorii fericite. Ceva vechi şi ceva împrumutat – ideea de început, ceva nou – originalitatea, imaginaţia şi talentul scriitoricesc al autoarei, ceva albastru – speranţa care totuşi îi rămâne: Katniss şi Peeta.
Jocurile foamei atinge multe aspecte delicate dintre care unul ar fi sacrificiul de sine întâlnit nu doar la Katniss, ci la multe dintre personajele prezentate. Autoarea face cititorul să se întrebe pentru cine sau în ce scop ar putea face el un asemenea gest, cine şi ce merită un asemenea sacrificiu. Apoi, subtil, prin evenimente de proporţii variate, cititorul este făcut să se întrebe până unde ar merge şi ce ar fi dispus să facă pentru a supravieţui şi dacă ar mai putea trăi cu el însuşi după aceasta. Nu se știe dacă există o limită între bine şi rău, unde este aceasta şi dacă pentru a face un bine îţi este permis să faci un rău. Nu știm dacă există predestinare sau oamenii îşi pot croi singuri soarta, dacă poate fi schimbat ceva şi care este costul acestei schimbări.
Seria îndeplineşte foarte bine rolul distopiilor, anume acela de a trage semnale de alarmă. Semnale tăcute rezonează în subconştientul cititorului, semnale ale unei societăţi bolnave dar aparent ideală sau soluţie - pedeapsă optimă pentru un rău anterior, soluţie care este viciată de factorul uman sau de însăşi esenţa eronată a soluţiei în sine. Această societate este fundalul în care se îmbrăţişează elementele de acţiune pură, eliberarea socială, povestea de dragoste şi lupta împlinirii acestora.
Personajele evoluează, şi capătă noi valenţe. Katniss pierde uşor, uşor controlul pe care îl are asupra a ceea ce se întâmplă şi ajunge să fie manipulată chiar de cei care trebuie s-o protejeze – scopul scuză mijloacele? Peeta, din băiatul timid şi nestrălucitor, ajunge să înţeleagă mai bine şi mai repede ceea ce se întâmplă, să se implice în mod voit în revolta ce devine şi a lui şi să-i fie sprijin lui Katniss. Gale se lasă prins în luptele de eliberare şi anumite decizii îl îndepărtează de ea. Cei ce sunt sortiţi să devină noii lideri sunt chiar mai răi decât cei vechi, iar Snow capătă „faţă umană”.
Personajele secundare îşi au rolul lor bine determinat ce amuţesc cititorul. Soarta lor, a fiicei primarului, a lui Cray, Darius, Prim, Cinna, învingătorii jocurilor anterioare şi a tuturor celorlalţi care pierd câte ceva din ei, îşi lasă o amprentă puternică şi capătă valoare de simbol.
Trebuie s-o votaţi pentru că este o lecţie despre ceea ce nu trebuie să lăsăm să se întâmple, despre dragoste şi sacrificiu, despre prietenie şi despre cum ar trebui să fim, despre pasiunea luptei, despre eliberare şi supravieţuire, despre ceea ce ne deosebeşte şi despre ceea ce ne face umani. 
(Bibliophile Mystery)
Puteți vota până pe 31 iulie la ora 24.00
Pentru a afla rezultatele rundelor anterioare intrați AICI

*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România


9 comentarii:

Iuliks spunea...

Mai eu una am votat VS pt ca pt mine o data ce am inceput sa citesc seria nu m-am putut opri:))este o serie tare draguta si interesanta(pt mine)

!Melamine spunea...

Am votat Jocurile Foamei din 2 motive. 1 Seria mi-a placut enorm. 2 Din seria Vampirii Sudului nu am citit decat o carte si nu mi-a placut atat de mult.

Crisstina M spunea...

VS :)) sa vedem finalul :-s

Georgiana spunea...

Cea mai buna sa castige!

rosia_lady spunea...

Super , imi place chestia asta cu Cupa Cartilor.

simonik_simo13 spunea...

Am votat JF pt k primul volum mi-a placut enorm si filmul la fel<3

cafebiblioart spunea...

e super ideea aceasta. te invit la un concurs http://cafebiblioaaart.wordpress.com/2012/07/30/concurs/

Unknown spunea...

A inceput sa fie din ce in ce mai greu.:( Inca nu m-am hotarat...

LoStInDr3aMs spunea...

presimteam ca va castiga Jocurile Foamei...

20.03.2015

 photo 10841943_635643223229072_2246429158120324496_o_zps77bbc1a6.jpg

Persoane interesate

Networked Blogs

Tie-In by Leda

 photo Divergent-2014_zpsb5a64148.jpg
Divergent
de Veronica Roth
 photo Orasul_oaselor_tie-in_bun_zpseb262828.jpg
Orasul Oaselor
de Cassandra Clare
 photo academia_vampirilor_zps265c04e2.jpg
Academia Vampirilor
de Richelle Mead

Grab my buttons


Like ?

Follow via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Hot this week


 photo rsz_coperta-e-uc899or-sc483-te-iubesc_zps40f986f9.jpg
Viitorul nostru
by Jay Asher

 photo rsz_cop-destine-la-limita1_1_zps31609ef1.jpg
Febra Neagra
by Karen Marie Moning

 photo rsz_annasisarutulfrantuzesc_zpsc7de0cc7.jpg
Creatura
by Nely Cab

 photo rsz_cop-probabilitatea-statistica_zps2fcb287d.jpg
Probabilitatea statistica

de a te indragosti la prima vedere


by Jennifer E.Smith

Sponsori

Ratings

Photobucket