25 iul. 2012
Dispozitive Infernale de Cassandra Clare
Numar Volume: 3 (serie incompletă)
Numar volume apărute la noi: 2
An apariție: 2011
Editura: LEDA

Dispozitive Infernale este cea de a doua serie a Cassandrei Clare. Asta este un lucru bun, foarte bun. De ce? Pentru că tot ce-a învățat autoarea şi experiența câştigată au fost aplicate în această serie. Rezultatul este unul extraordinar, un roman o serie care sigur va cuceri noi fani nu doar pentru autoare dar şi pentru genul steampunk.
Să vedem... Avem o Londră victoriană, o Londră dark, a umbrelor şi tenebrelor. O lume pe care nici nu ți-ai fi putut închipui că există, dar care este reală, veridică şi te absoarbe fără scăpare.
Mişună în ea tot felul de creaturi culese şi inspirate din variate mitologii urbane sau religioase, creaturi care îşi găsesc perfect locul. În mijlocul lor tronează mecanismele iadului. Ce sunt ele? Doar n-o să vă spun eu! Nicio creatură întâlnită nu este exagerată într-un mod ridicol, fiecare îşi împarte şi se bucură de rolul oferit. Autoarea le construieşte şi jonglează cu măiestrie, reuşind să ofere logică şi normalitate într-o lume a imaginației debordante.
Personajele rele sunt chiar sinistre şi captivante în răutatea lor. Te simți responsabil să le deteşti.
Personajele bune sunt clar si bine conturate şi la rândul lor variate. Firi diferite, istorii şi destine diferite. Le placi şi ți-e greu să faci alegeri.
Personajele se completează şi motivează reciproc.
Seria este echilibrată. În primul volum este mai multă acțiune şi stai cu inima strânsă cine e cine, cine e trădătorul, ce va (mai!) urma. Al doilea volum se axează mai mult pe relația dintre personaje şi îți vei roade unghile din nou, dar din alte motive. Cu dragostea nu-i uşor, iar atunci când intervine loialitatea, iubirea dintre prieteni şi mai ales blestemele care te bântuie, totul se complică groaznic. Nicio decizie nu-i uşor de luat când sentimentele sunt ascunse pentru a proteja.
De ce să votați seria? Pentru că veți avea parte de tot ce ați putea dori: acțiune, prietenie, dragoste, personaje şi dialoguri reuşite. Există dragoste, există ură, există dragoste de putere, trădare şi devotament, regrete, neîndurare, răzbunare, inteligență şi naivitate, realitate şi fantastic, iar Cassandra Clare le-a îmbinat pe toate admirabil.
(Bibliophile Mystery) 

*** 


 Jocurile Foamei de Suzanne Collins

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 3
An aparitie: 2009
Editura: NEMIRA

 
Cu atâta publicitate în jurul acestei serii, este destul de greu sa i se facă o prezentare justă. A fost citită şi răscitită, iar taberele s-au format deja. Este o poveste comună, superficială zic cei cărora nu le-a plăcut şi o serie fenomenală zic cei care s-au declarat partizanii ei. Se poate considera aşadar că primul merit al seriei este faptul că a iscat discuţii. Astfel mulţi au citit-o, mulţi au dezbătut pe marginea ei şi aproape toţi au susţinut-o.
Unii au acuzat-o (sau doar au arătat cu degetul) că nu e după o idee originală. S-au vehiculat multe cărţi, povestiri şi filme cu subiecte asemănătoare. În aceste condiţii, seria are încă un merit: nu e o reproducere oarecare, ci o ridicare la un nivel superior sau o altă viziune asupra aceluiaşi obiectiv. Ca în căsătorie – toate încep cu aceleaşi tradiţii, după aproximativ acelaşi tipar, dar nu toate ajung să fie căsătorii fericite. Ceva vechi şi ceva împrumutat – ideea de început, ceva nou – originalitatea, imaginaţia şi talentul scriitoricesc al autoarei, ceva albastru – speranţa care totuşi îi rămâne: Katniss şi Peeta.
Jocurile foamei atinge multe aspecte delicate dintre care unul ar fi sacrificiul de sine întâlnit nu doar la Katniss, ci la multe dintre personajele prezentate. Autoarea face cititorul să se întrebe pentru cine sau în ce scop ar putea face el un asemenea gest, cine şi ce merită un asemenea sacrificiu. Apoi, subtil, prin evenimente de proporţii variate, cititorul este făcut să se întrebe până unde ar merge şi ce ar fi dispus să facă pentru a supravieţui şi dacă ar mai putea trăi cu el însuşi după aceasta. Nu se știe dacă există o limită între bine şi rău, unde este aceasta şi dacă pentru a face un bine îţi este permis să faci un rău. Nu știm dacă există predestinare sau oamenii îşi pot croi singuri soarta, dacă poate fi schimbat ceva şi care este costul acestei schimbări.
Seria îndeplineşte foarte bine rolul distopiilor, anume acela de a trage semnale de alarmă. Semnale tăcute rezonează în subconştientul cititorului, semnale ale unei societăţi bolnave dar aparent ideală sau soluţie - pedeapsă optimă pentru un rău anterior, soluţie care este viciată de factorul uman sau de însăşi esenţa eronată a soluţiei în sine. Această societate este fundalul în care se îmbrăţişează elementele de acţiune pură, eliberarea socială, povestea de dragoste şi lupta împlinirii acestora.
Personajele evoluează, şi capătă noi valenţe. Katniss pierde uşor, uşor controlul pe care îl are asupra a ceea ce se întâmplă şi ajunge să fie manipulată chiar de cei care trebuie s-o protejeze – scopul scuză mijloacele? Peeta, din băiatul timid şi nestrălucitor, ajunge să înţeleagă mai bine şi mai repede ceea ce se întâmplă, să se implice în mod voit în revolta ce devine şi a lui şi să-i fie sprijin lui Katniss. Gale se lasă prins în luptele de eliberare şi anumite decizii îl îndepărtează de ea. Cei ce sunt sortiţi să devină noii lideri sunt chiar mai răi decât cei vechi, iar Snow capătă „faţă umană”.
Personajele secundare îşi au rolul lor bine determinat ce amuţesc cititorul. Soarta lor, a fiicei primarului, a lui Cray, Darius, Prim, Cinna, învingătorii jocurilor anterioare şi a tuturor celorlalţi care pierd câte ceva din ei, îşi lasă o amprentă puternică şi capătă valoare de simbol.
Trebuie s-o votaţi pentru că este o lecţie despre ceea ce nu trebuie să lăsăm să se întâmple, despre dragoste şi sacrificiu, despre prietenie şi despre cum ar trebui să fim, despre pasiunea luptei, despre eliberare şi supravieţuire, despre ceea ce ne deosebeşte şi despre ceea ce ne face umani. 
(Bibliophile Mystery)
Puteți vota până pe 27 iulie la ora 24.00
Pentru a afla rezultatele rundelor anterioare intrați AICI

*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România

12 comentarii:

!Melamine spunea...

Nu pot sa ma decid cu cine sa votez :)) Este foarte greu.. Imi plac amandoua , dar cum abia am inceput dispozitive infernale , cred ca votez Jocurile Foamei :D

Iuliks spunea...

Imi plac ambele serii:)) Si nu stiu cu care sa votez...nu le pot vota pe amandoua?

Crisstina M spunea...

eu votez pentru jocurile foamei :-? vedem totusi ce o sa iasa :))

Andreeea spunea...

Grea alegere. Am votat pana la urma cu Dispozitive Infernale, Jocurile Foamei nu le-am citit inca.

Unknown spunea...

Am votat cu Jocurile Foamei. Am citit primul volum si chiar mi-a placut.

Unknown spunea...

Acum sa vedem rezultatele.

Iuliks spunea...

Si eu sunt curioasa, pentru ca am citit ambele serii si chiar mi-a fost greu sa aleg

ggg spunea...

http://anotherbooksworld.wordpress.com/ Concurs cu premiu leda!Va astept!

Unknown spunea...

Dispozitive infernale.

Alexya spunea...

Adevar sau provocare? Din fericire, avem doar provocari pe care sper sa le accepti.
http://walking-on-letters.blogspot.ro/2012/07/book-lovers-challenge.html

simonik_simo13 spunea...

Dispozitive Infernale:)

Georgiana spunea...

Jocurile Foamei!

20.03.2015

 photo 10841943_635643223229072_2246429158120324496_o_zps77bbc1a6.jpg

Persoane interesate

Networked Blogs

Tie-In by Leda

 photo Divergent-2014_zpsb5a64148.jpg
Divergent
de Veronica Roth
 photo Orasul_oaselor_tie-in_bun_zpseb262828.jpg
Orasul Oaselor
de Cassandra Clare
 photo academia_vampirilor_zps265c04e2.jpg
Academia Vampirilor
de Richelle Mead

Grab my buttons


Like ?

Follow via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Hot this week


 photo rsz_coperta-e-uc899or-sc483-te-iubesc_zps40f986f9.jpg
Viitorul nostru
by Jay Asher

 photo rsz_cop-destine-la-limita1_1_zps31609ef1.jpg
Febra Neagra
by Karen Marie Moning

 photo rsz_annasisarutulfrantuzesc_zpsc7de0cc7.jpg
Creatura
by Nely Cab

 photo rsz_cop-probabilitatea-statistica_zps2fcb287d.jpg
Probabilitatea statistica

de a te indragosti la prima vedere


by Jennifer E.Smith

Sponsori

Ratings

Photobucket