22 iul. 2013
Jurnalele Vampirilor de L. J. Smith

Numar volume: 9 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 8
An aparitie: 2009
Editura: 
LEDA

O cunoaştem pe Elena Gilbert, proaspăt întoarsă din vacanța petrecută în Europa şi gata să-şi reia poziția de top în ierarhia socială a liceului Robert E. Lee din Fell’s Church. Un cumplit accident de masina le-a răpit viața părinților Elenei, lăsând-o, împreuna cu sora ei mai mică, în grija unei mătuşi. La început Elena este intenționat descrisă ca un copil răsfățat dintr-o familie bogată - o eroină cu care nu trebuie să te identifici – fapt ce va determina cititorii să aprecieze la adevărata valoare maturizarea şi dezvoltarea sa ca personaj pe parcursul seriei. Ea ajunge cu timpul să poată face diferența între atenția oferită din interes şi iubirea adevărată, precum şi ce înseamnă sacrificiul făcut pentru cei dragi.

Stefan Salvatore este elevul de liceu proaspăt transferat din Italia, care prin aspectul fizic plăcut, atitudinea rezervată şi alura misterioasă are toate atributele necesare pentru a pune inima pe jar unei fete ca Elena (sau a cititoarelor). Ea nu este însă singura care suspină după el, asta bineînțeles, până când apare în peisaj Damon, fratele lui cel sexy, oaia neagră a familiei, pe care doar Elena pare a-l aprecia. Pe parcurs, se dezvăluie cititorilor frânturi dintr-un Damon total diferit.

Deşi cei doi par a fi doi frați normali, care se ceartă mereu, în spatele lor se ascund poveşti pentru care nimeni din Fell’s Church nu este pregătit. Oare vor aduce cei doi numai haos în micul oraş sau vor fi chiar ei cei care vor restabili normalitatea? Acum au încă un motiv care să-i despartă dar şi unul care îi apropie cum nici ei nu ar mai fi crezut că e posibil.

L. J. Smith reuşeşte cumva să fie pe placul mai multor generații de adolescenti, cu o serie de succes mondial scrisă cu mult inainte de începerea euforiei din jurul vampirilor, care astăzi ne cuprinde într-o oarecare măsură pe toți. Veți găsi în Jurnalele Vampirilor o doză consistentă de romantism, mister, suspans şi chiar umor. Numai Damon singur ar merita lectura acestei serii. Este unul dintre cele mai distractive personaje pe care le-ați întâlnit. Deşi ştii că trebuie să fii atent, să nu te apropii de el, şi să încerci să nu îl placi, cu siguranță nu vei rezista tentației de a-l cunoaşte mai bine.

Este ceva inedit în modul în care se vorbeşte despre perioadele istorice parcurse de Stefan şi Damon, mai ales epoca renaşterii şi, deşi în realitate lucrurile probabil nu erau chiar atât de roz în acele vremuri, nu poți să nu îți doreşti să fi experimentat pe propria piele lumea descrisă de Smith –bineînțeles, cu condiția de a fi în compania unuia dintre fraţi.

Seria pare să înceapă greu, acțiunea se dezgheață încet, dar totul nu este decât o măsură calculată a autoarei pentru a le permite cititorilor să se familiarizeze cu împrejurimile şi a le crea o stare de siguranță şi comfort. Pe măsură ce se afundă în poveste, vor realiza însă că toate aceste trăiri sunt false, acțiunea devenind misterioasă şi întortocheată.

Nu vă gândiți că e o serie light. Din contră, este presărată de momente terifiante: mâini care te apucă pe întuneric, posesii şi desigur, vampiri – dintre cei clasici, periculoşi, mortali. De altfel, pericolul pare să te pândească la tot pasul. Vechiul cimitir, biserica dărăpănată cu spiritele fără odihnă şi sentimentul de iubire tânără sortită eşecului adaugă o nuanță de gothic, pe care iubitorii genului o vor aprecia.

Trebuie s-o votați pentru că misterul, dragostea şi pericolul nu au fost vreodată mai strâns legate, sacrificiul pentru cei dragi nu a fost vreodată atât de mare, iar prietenia atât de importantă. „Jurnalele Vampirilor” reprezintă un reper în literatura de acest gen.


***


Năluca și Năucul de Stacey Kade

Număr volume: 3 (serie completă)
Număr volume apărute la noi: 1
An apariție: 2012
Editura: LEDA

Mulți dintre voi probabil abia așteptau să apară și la noi romanele amuzante care au împânzit piața străină. Ei bine, primul pas a fost făcut. „Năluca și năucul” este exact cum vă așteptați: alertă, amuzantă și cu o poveste antrenantă, care intrigă şi care vă va ține lipiți de ea până la ultima pagină.

Alona Dare, este în clasa a 12-a, co-căpitan al echipei de majorete, aleasă Regină a Balului trei ani la rând, frumoasă, cu părul blond și mătăsos și cu un simț ascuțit a ceea ce lumea NU ar trebui să poarte. Este genul de fată după care suspină toți băieții și pe care o invidiază toate fetele, perfectă din toate punctele de vedere – asta dacă poți trece peste faptul că e moartă.

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost destul de rău, Alona nu vede lumina și este forțată să rămână pe pământ, printre cunoscuții ei care, desigur, nu o pot vedea sau auzi. Așa descoperă că prietenii nu o iubeau atât de mult, ba chiar o vorbesc de rău sau o uită foarte repede, iar iubitul ei o înșela cu nimeni alta decât cea mai bună prietenă a ei.

Cu adevărat interesantă - și inedită - este calitatea Alonei de „Barbie”, de fată rea, mai rar întâlnită la un personaj principal. Deși, de obicei “Domnișoarele Perfecțiune” nu sunt foarte agreabile, ea ne arată de-a lungul poveștii că nu totul este – sau era - roz în viața ei. În afară de încercările pe care le face pentru a descoperi viața de apoi, Alona se va strădui să afle adevărul şi despre viaţa pe care a avut-o.

Singura ei speranță este Will Killian, ciudatul școlii, care – dintr-un motiv sau altul – se pare că o vede. Fire extrem de ambițioasă dintotdeauna, Alona este hotărâtă să-l determine pe Killian să o ajute (deși este un ratat și un fraier TOTAL, iar cercul ei de prieteni ar fi scandalizat dacă ar vedea-o vorbind cu el).

Will este un băiat cu probleme. Probleme la școală, unde directorul nu îl are deloc la suflet, probleme acasă, unde biata lui mamă îl plimbă de la un psihiatru la altul, iar mai nou, un nor întunecat îi amenință viața. În concluzie a avut de-a face de-a lungul vietii sale numai cu lucruri rele. Și toate astea pentru că, de când se știe, poate vedea, auzi și atinge fantome – în concluzie și pe Alona.

Deși refuză să o ajute, fata este perseverentă, îl urmărește peste tot și singura soluție pentru a scăpa de ea este să ajungă la o înțelegere, cumva. De altfel, are anumite calități care lui i-ar folosi.

Răsturnările de situație sunt surprinzătoare și antrenante. De asemenea, contrar așteptărilor, veți descoperi și o parte întunecată a poveștii, pe care amatorii de mistere o vor aprecia cu siguranță. Personajele se dezvoltă încet, dar realist. Este uimitor modul în care Stacey Kade reuşeşte să scrie din perspectiva unor adolescenți – și chiar să pară unul – fără a depune mult efort. „Năluca și Năucul” este scrisă alternativ când din punctul de vedere al Alonei, când din cel al lui Will – un lucru indrăzneț, dar care i-a reușit pe deplin autoarei.

Trebuie să votați „Năluca și Năucul” pentru ca aduce o notă de prospețime în lumea fantomelor și buna dispoziție e garantată. Personajele sunt simpatice și bine construite, iar surprizele se țin lanț.

(Bibliophile Mystery)

Puteți vota până pe 23 iulie la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare click AICI



*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România

1 comentarii:

Andreea Ilie spunea...

Cand va aparea si la noi volumul 2 din seria "Naluca si Naucul"?

20.03.2015

 photo 10841943_635643223229072_2246429158120324496_o_zps77bbc1a6.jpg

Persoane interesate

Networked Blogs

Tie-In by Leda

 photo Divergent-2014_zpsb5a64148.jpg
Divergent
de Veronica Roth
 photo Orasul_oaselor_tie-in_bun_zpseb262828.jpg
Orasul Oaselor
de Cassandra Clare
 photo academia_vampirilor_zps265c04e2.jpg
Academia Vampirilor
de Richelle Mead

Grab my buttons


Like ?

Follow via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Hot this week


 photo rsz_coperta-e-uc899or-sc483-te-iubesc_zps40f986f9.jpg
Viitorul nostru
by Jay Asher

 photo rsz_cop-destine-la-limita1_1_zps31609ef1.jpg
Febra Neagra
by Karen Marie Moning

 photo rsz_annasisarutulfrantuzesc_zpsc7de0cc7.jpg
Creatura
by Nely Cab

 photo rsz_cop-probabilitatea-statistica_zps2fcb287d.jpg
Probabilitatea statistica

de a te indragosti la prima vedere


by Jennifer E.Smith

Sponsori

Ratings

Photobucket