17 iun. 2012
 Cele 13 motive de Jay Asher

Numar volume: 1  
An apariție: 2012
Editură: LEDA

Sper că sunteţi gata, pentru că sunt pe cale să vă spun povestea vieţii mele. Mai exact, de ce s-a sfârşit viaţa mea. Şi dacă asculţi casetele astea, atunci eşti şi tu unul dintre motive.
Reacţionăm diferit la ideea sinuciderii. E uşor să spunem: „Hei! Eu nu gândesc aşa, nu pot accepta propria-mi anihilare ca soluţie. Cum să pot simţi această carte când însăşi premisa ei se opune tuturor convingerilor mele?” Dar stai aşa! Chiar ASTA e ideea!  Nu suntem la fel, cei din jur nu ne influenţează în aceeaşi măsură, nu aceleaşi lucruri au importanţă şi da, nu aceleaşi soluţii ni se par acceptabile. Nu sunt motivele mele sau ale tale, sunt motivele lui Hannah!
Cele treisprezece motive pleacă de la o situaţie fără ieşire. Nimic din ce-a fost nu mai poate fi reparat. Dar încă se poate controla şi preveni ce urmează să se întâmple. Altora.
Spus într-un mod brutal, e o carte care-ţi oferă motive pentru care să nu faci altora ce ţie nu ţi-ar plăcea să ţi se facă. Pentru că totul poate scăpa de sub control. Pentru că suntem diferiţi. Pentru că nimeni nu poate da timpul înapoi şi nimeni nu poate repara răul deja făcut. Pentru că e bine să ai curajul să arăţi ce simţi şi ce vrei. Poate dacă Clay ar fi făcut asta, deznădejdea lui Hannah nu ar fi câştigat.
Totuşi destinatarii casetelor merită oare povara pusă pe umerii lor de Hannah? E vorba de răzbunare, de necesitatea explicării gestului, de prevenirea altor victime? Veţi decide voi.
De admirat este faptul că autorul nu prezintă sinuciderea ca pe o soluţie, dimpotrivă. Dacă şi Hannah ar fi avut un pic de curaj, ar fi putut afla că sentimentele lui Clay sunt aproape. Că totul se poate rezolva. Că există şi alte soluţii.
Uitaţi ideea că o să vă placă cartea pentru că... nu e nimic de plăcut. Tot ce faci este să simţi. Să simţi ceea ce a simţit Hannah, să simţi ceea ce simte Clay. E o carte care te răscoleşte şi care-ţi frământă mintea şi inima deopotrivă.
Acum nu vă gândiţi că e o carte plictisitoare, pentru că nu e. Autorul prezintă alternativ trăirile şi punctele de vedere ale lui Hannah şi Clay şi astfel oferă mai multe faţete, mai multe percepţii, argumente şi contraargumente, punându-te în situaţia de a-ţi face propria analiză. Jay Asher reuşeşte să te ţină în priză, să te facă curios să afli totul. Nu poţi renunţa, trebuie să afli! E un carusel de sentimente în toate nuanţele posibile.
De ce s-o votaţi? Pentru că este o carte care pune probleme, care chinuie. Pentru că sunt atât de multe şi diferite reacţii la ea încât e clar că a atins o coardă sensibilă. Pentru că trimite un mesaj clar cu privire la cum ar trebui să ne purtăm, că faptele noastre pot avea consecinţe nebănuite, că trebuie să ne pese de cei din jur şi de sentimentele lor.
(Bibliophile Mystery) 

***


Eve de Anna Carey

Numar volume: 2 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 1
An aparitie: 2011
Editura: LEDACe este frumos la distopii este faptul că eroului/eroinei i se acordă o şansă.
În Eve şansa este a alegerii. A alegerii dintre ce i s-a pregătit şi ceea ce ar putea fi o viaţă liberă. Doar atât.
Avem de a face cu o lume în care oamenii au o destinaţie fixă, oribilă. Soarta lor este stabilită de însăşi cei care ar trebui să protejeze şi să ajute la dezvoltarea societăţii, dar care cred că scopul scuză mijloacele. Asta în cazul în care chiar i-ar interesa binele cetăţii şi a cetăţenilor şi nu ar avea propriile lor planuri meschine.
Acţiunea se petrece într-un ritm trepidant. Eroina este bulversată şi obligată să ia decizii vitale în decursul a câtorva ore, în contextul aflării unor elemente care îi răstoarnă lumea cu susul în jos. Autoarea a reuşit să construiască un personaj veridic, care nu capătă peste noapte abilităţi şi calităţi care să-i permită uşor să facă faţă provocărilor. Şi asta face posibil ca cititorul să se identifice uşor cu Eve. Ea face greşeli, uneori cu urmări grave, face alegeri eronate sau este victima unor decizii mârşave ale altora. Totuşi găseşte resurse să reziste, să se salveze. Mâna de ajutor şi noroc vine în mod natural, nimic nu dă impresia unei exagerări. La fiecare pas evoluează.
Prietenia, povestea de dragoste se strecoară şi se uneşte pe nesimţite, în mod fericit în lupta pentru supravieţuire, devenind un tot. Personajul lui e puternic şi, chiar daca nu a avut o viaţă uşoară, nu şi-a pierdut bunătatea şi sensibilitatea. Este un suflu proaspăt, un băiat bun, atât de rar în literatura pentru tineri, el este tandru, protector şi loial, iar Eve, în ciuda celor învăţate, recunoaşte asta în el („un om bun”).
Personajele secundare, bune sau rele, sunt frumoase. Prezenţa fiecăruia aduce o notă aparte poveştii şi inspiră cititorul. Speranţa şi deznădejdea coexistă. Fiecare pas poartă către o nouă încercare, către o nouă luptă.
Finalul poate smulge lacrimi cititorului, să-l facă să ţipe că nu e corect. Da, speranţa şi deznădejdea coexistă. Eve nu poate avea totul, Caleb nu (mai) are nimic. Ceva important va fi pierdut, dar important este ce va decide Eve să piardă.
Stilul autoarei este pictural şi fiecare detaliu are rolul său. Modul în care scrie face posibilă vizualizarea cu uşurinţă a întregului, de la sentimente până la ultima piatră prăfuită. Totuşi imaginaţia cititorului este doar îndrumată, fiecare putând să-şi aducă propria contribuţie. Anna Carey găseşte un amestec optim de descrieri, acţiune şi sentimente garantând astfel o lectură plăcută. Cel ce parcurge textul este ţinut alert şi nu poate lăsa cartea din mână. Ceva se întâmplă la tot pasul, ceva la care nici nu s-a gândit. Niciun plan nu prea ajunge la bun sfârşit şi nu are rezultatul scontat.
De ce s-o votaţi? Pentru că intriga este foarte bună, ritmul povestirii extraordinar, personajele realiste, iar cartea se termină pe o muchie de cuţit atât de ascuţită încât niciun alt volum doi nu va fi aşteptat cu mai multă nerăbdare. În plus este un îndemn pentru bărbaţi să considere femeia egalul şi partenerul lor.
(Bibliophile Mystery)


Puteti vota pana pe 18 iunie la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare intrati AICI


*CUPA CARTILOR este parte a campaniei "Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania"

1 comentarii:

Sweet Lemon spunea...

Nu am citit niciuna din ele si, dupa descrieri, e o decizie grea... Aleg totusi 'Cele 13 motive'. Pare ceva diferit :D

20.03.2015

 photo 10841943_635643223229072_2246429158120324496_o_zps77bbc1a6.jpg

Persoane interesate

Networked Blogs

Tie-In by Leda

 photo Divergent-2014_zpsb5a64148.jpg
Divergent
de Veronica Roth
 photo Orasul_oaselor_tie-in_bun_zpseb262828.jpg
Orasul Oaselor
de Cassandra Clare
 photo academia_vampirilor_zps265c04e2.jpg
Academia Vampirilor
de Richelle Mead

Grab my buttons


Like ?

Follow via email

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Hot this week


 photo rsz_coperta-e-uc899or-sc483-te-iubesc_zps40f986f9.jpg
Viitorul nostru
by Jay Asher

 photo rsz_cop-destine-la-limita1_1_zps31609ef1.jpg
Febra Neagra
by Karen Marie Moning

 photo rsz_annasisarutulfrantuzesc_zpsc7de0cc7.jpg
Creatura
by Nely Cab

 photo rsz_cop-probabilitatea-statistica_zps2fcb287d.jpg
Probabilitatea statistica

de a te indragosti la prima vedere


by Jennifer E.Smith

Sponsori

Ratings

Photobucket